4th Floor, SML Tower, 165 Hoi Bun Road, Kwun Tong, Kowloon, Hong Kong

(852) 2690 6790

© 2015 by Simon Suen Foundation Limited.

Our space

Venue design

Housed in the 4th floor of the SML Tower along the Kwun Tong waterfront, the Museum has an total area of 12,500 sq. ft. with 5000 sq. ft. of exhibition space, and an outdoor court of 4100 sq. ft.. Overlooking the Kwun Tong waterfront promenade, the Museum commands a spectacular harbour view dotted with a Cruise Terminal and amazing high-rise architecture stretching from Eastern District to Wan Chai.

 

The Hong Kong Government is implementing the "Energising Kowloon East" plan to enliven Kowloon Bay and Kwun Tong by providing more cultural and recreational facilities. As part of the "Kai Tak Fantasy" programme, the former typhoon shelter facing the Museum will be transformed into a sea world. Area in the vicinity will be enhanced to include a green boulevard and a designated zone for art activities. Hence, the Sun Museum plays a pioneer role in contributing to the grand development of Kowloon East. 

 

Design concept

The museum is designed according to the traditional Chinese concept of the five-elements to strive for everlasting movement and change as well as smooth operation. It consists of four sections: exhibition hall, office, corridor and terrace, each differentiated by colour of the five-elements of metal, wood, water, fire and earth.

 

The exhibition hall has two walls facing each other with one painted beige white and the other red. They represent the elements metal and fire respectively. Sparks are produced when metal meets fire and it is hoped that sparks will be generated when visitors view the exhibits.

 

The office in charge of administration is the heart of the museum and is therefore positioned in the centre. According to the five-elements concept, the office represents earth and the walls should therefore be in yellow.

 

The corridor is painted in harmonious green and brown to reflect the wood element. On the other hand, the main entrance is painted red to symbolize fire. The combination of wood and fire gives life and vitality to the museum.

 

The terrace is situated north and belongs to the water element. Therefore, its brick floor and surrounding wall are in black, which is the colour for the water element. As water sustains wood, the terrace is furnished with wooden fences and furniture to create the ambience of comfort for visitors. Brick, being fired clay, is classified as earth within the five-elements. On the basis that wood controls earth, wooden furnishings of the terrace will eliminate excess earth energy, thereby enhancing prosperity.